Een veilige werkomgeving wordt steeds belangrijker

Conecto Networks B.V. is al VCA gecertificeerd en wil het veiligheidsbewustzijn verder verbeteren.
Goede beheersing van veiligheid en gezondheid van onze medewerkers vinden we belangrijk.  Daarnaast merken we dat ook zakenpartners en opdrachtgevers steeds meer vragen naar de hiervoor bedoelde Safety Culture Ladder (SCL).

Onlangs hebben we het SCL light, niveau 2 certificaat behaald en geldt voor een periode van 3 jaar.
Tijdens de audit zijn de beschreven werkzaamheden met de directie van Conecto Networks B.V. besproken. Ze zijn vastgesteld en is er begin november een bezoek gebracht aan een van onze lopende projecten.

Safety Culture Ladder certificatie

Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Ook wel Veiligheid in Aanbesteding (ViA).

Opdrachtgevers hanteren de zogenoemde Veiligheidsladder/ Safety Culture Ladder om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken om veilige en gezond risico’s te beheersen en te verkleinen door cultuur beïnvloeding. De NEN SCL (Safety Culture Ladder) bevorderd de veiligheidscultuur op directie – management en operationeel niveau. De NEN SCL bevat systeemnorm eisen zoals VCA en ISO 45001 (voorheen OHSAS 18001) waarbij managementcultuur en de mens centraal staat.

Toetsingskader SCL

De Safety Culture Ladder kent vijf cultuur/ bewustheid niveaus volgens het model van Parker. Het doel van het onderzoek is om de V&G-cultuur te onderbouwen door middel van NEN SCL punten score waarmee een betreffend bewustheid niveau in wordt uitgedrukt. Het onderzoek volgens de Safety Culture Ladder wordt uitgevoerd in de vorm van een cultuur audit. Het toetsingskader voor de audit bestaat uit de laatste versie van het Handboek Safety Culture Ladder en het bijbehorende certificatieschema Safety Culture Ladder.