Glasvezel kan over vele honderden meters geblazen worden

Binnen niet al te lange termijn gaan we starten met een project met glasvezelkabel in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. In dit project worden de glasvezelbackbone kabels aangelegd door middel van een geblazen systeem.

Je kunt het glasvezelnetwerk als het ware vergelijken met een boom.  De stam is ‘de backbone’ en ligt om het te realiseren project heen. Vanaf de stam vertakken de kabels en vanuit daar worden de blaadjes gevoed. Zo heeft iedere discipline straks zijn eigen glasvezelnetwerk. Tevens wordt er een ring backbone neergelegd voor oa. de brandmeldinstallatie.

Hoe werkt het blazen van glasvezel?

Glasvezel blazen is een techniek om kabels in een multiductbuis (mantelbuis) in te voeren door middel van luchtdruk. Eerst wordt er een zogeheten multiductbuis-systeem in de grond of in goten gelegd. Dit is een buis met meerdere kleine buisjes er in. Met behulp van een compressor wordt onder hoge druk de glasvezelkabel door de ondergrondse buis geblazen. De luchtstroom in de buis verminderd de weerstand bij het invoeren en hierdoor lukt het een kabel in de buis aan te brengen. Doordat de luchtstroom in de buis er voor zorgt dat de kabel in de buis gaat zweven en dus eigenlijk theoretisch gewichtloos wordt kan de inblaas jet de kabel in de buis duwen. Ook zorgt de luchtstroom er voor dat de kabel wordt meegenomen door de lucht flow. Dit kan over afstanden tot vele honderden meters. Glasvezelkabels kunnen in verschillende diameters worden geblazen afhankelijk van de aanwezige multiduct diameter.
Hoe ver een glasvezelkabel geblazen kan worden is afhankelijk van eventuele bochten en de diameter van de buis.

We houden jullie op de hoogte. Heeft u vragen of uitdagingen in bestaand /nieuwbouw pand voor glasvezel dan is Conecto Networks er voor u. Neem contact met ons op.