Haarfijn en zo snel als licht

Hoe wordt glasvezel gemaakt?
Wereldwijd wordt er al op heel veel plekken gebruik gemaakt van
glasvezel, zoals bijvoorbeeld je internet. Glasvezel is vezel van glas en
dunner dan haar. Met deze vezel deel je data met de snelheid van het licht.
 

Van zand naar glas

Hoe maken ze van een hoopje zand (kwarts) en een kleine toevoeging van wat
andere stoffen nu zo’n mooi helder draadje? Er zijn twee manieren waarop een
glasvezel kan worden gemaakt:

 
  1. Het indirect smeltproces: De grondstoffen worden gesmolten op ± 2000 graden. Daarna  wordt de vloeistof verdeeld, afgekoeld en verpakt (in bolletjes). Deze bolletjes worden naar een productiefaciliteit gebracht waar zij opnieuw gesmolten worden. Vervolgens gaat het gesmolten glas naar ringen (zogenaamde spindoppen) waar het tot vezels wordt getrokken.
  2. Het directe smeltproces, het gesmolten materiaal gaat onmiddellijk naar de spindoppen waar het tot vezels wordt getrokken. Spindop? wel eens een spin (daar komt de naam ook vandaan) een web zien maken, zij maken op de zelfde wijze gebruik van deze techniek, zie het als een trechter, veel materiaal aan de bovenzijde, aan de onderzijde een dun sliertje.

Glasvezel kent vele mogelijkheden
De getrokken vezels kunnen honderden kilometers lang zijn. Ook kunnen ze geleverd worden in korte draden. Denk hier bijvoorbeeld aan glaswol dekens, ski’s of ovenwanten. Deze producten worden gemaakt van andere kwaliteit glas dan de kabels die we gebruiken voor communicatie zoals het internet.

Wat is de dikte van een glasvezelkabel?
Een singlemode glasvezel is inclusief de mantel 125 micrometer, de vezel zelf is maar 9 micrometer, dat is 0,009 millimeter, een mensenhaar is gemiddeld 0.07 millimeter dus ruim 7x dikker. Na de productie van de vezel zelf, worden ze voorzien van een mantel en samengevoegd tot een kabel. Deze kabels kunnen honderden vezels bevatten.

 

Als je tijd hebt, kijk dan ook eens op: https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-glasvezelfabriek