Keuze in categorie databekabeling

De levenscycli van categorie 6, 6A, 7, 7A en 8 systemen zijn gebaseerd op huidige ontwikkelingen in de standaarden. De pending revisies en de mogelijkheid van de categorieën om nieuwe applicaties te ondersteunen variëren van 10 tot 30 jaar.

Het gebruik van PoE voor bijvoorbeeld IoT (Internet of Things) oplossingen stijgt en we zien dat steeds meer apparaten aan het netwerk worden toegevoegd. Met de komst van de IEEE 802.3bt standaard, ook bekend als Four-Pair PoE (4PPoE), wordt de capaciteit van PoE verhoogt naar maximaal vermogen tot ongeveer 90 watt zonder in te leveren op bandbreedte. Daarbij stijgt mogelijk ook de temperatuur en wordt het aantal draden in een kabelbundel een belangrijke overweging. Temperatuurstijging in gestructureerde bekabelingsnetwerken heeft een negatieve invloed op de prestaties en het bereik. Dit omvat kabels en connectoren van de categorie die doorgaans worden gebruikt in oa. ziekenhuisgebouwen onder verschillende installatieomstandigheden en omgevingstemperaturen. Een categorie 6A kabel biedt een lagere gelijkstroomweerstand en een betere warmteafgifte dan bekabeling van categorie 6.

Onderstaand een voorbeeld op basis van een Commscope tool gebruikt als referentie volgens ISO / IEC 14763-2, EN 50174-1 en 50174-2: richtlijnen ter ondersteuning van de levering van stroom met gebruik van alle vier de paren met maximaal 1000 mA per paar (500 mA per geleider) voor een maximaal vermogen van 100 VA (100 watt) aan de stroombron via vierpaarbekabeling.

Daarnaast geeft onderstaande tabel een overzicht van alle ondersteunde koper-gebaseerde applicaties.

De fysieke datalaag blijft de bepalende factor voor kritische prestaties en flexibiliteit die de eindgebruiker uit haar netwerk haalt, zowel vandaag als morgen. Door nu een keuze te maken voor een categorie 6a infrastructuur kiest de eindgebruiker voor een duurzame toekomstbestendige oplossing en een lage(re) TCO.

De NBASE-T Alliance ondersteunt actief een nieuw netwerkecosysteem dat meer dan 1 Gigabit aan koperen bekabeling overschrijdt, wat multi-gigabit-prestaties belooft voor snelle Wi-Fi-toegangspunten, switches, werkstations, server-uplinks en meer.
De 2.5GBASE-T- en 5GBASE-T-applicaties die op legacy-bekabeling draaien, zullen snel minder worden en verdwijnen. Wij adviseren dan ook om te kiezen voor een categorie 6a oplossing om verzekert te zijn van een toekomstbestendige oplossing welke flexibiliteit en zekerheid biedt.

Welke technologieën drijven de datanetwerken in de wereld naar categorie 6A en hoger?

  • Wifi 6 en 6E ontwikkelingen,
  • Gedistribueerde compacte switches,
  • LAN op moederbord,
  • HD-video,
  • Uitbreiding van PoE-toepassingen/ IoT oplossingen.

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen of eens praten over de mogelijkheden van je eigen netwerk we komen graag met je in contact.