Met WiFi 6E hoge snelheid over korte afstand zonder obstakels

De Europese Commissie heeft, in juni van dit jaar, het gebruik van de frequentieband van 5945MHZ tot 6425MHz voor WiFi 6goedgekeurd. Deze maand zal de 6Ghz band worden vrijgegeven, wat weer een mijlpaal is in de geschiedenis van de draadloze communicatie.

Tot voor kort werkte WiFi alleen via de 2.4GHz en de 5GHz frequentieband. Via deze twee frequenties werkt tegenwoordig dan ook de meeste WiFi 5 (11ac) en WiFi 6 (11ax) apparatuur. Met WiFi 6E, de extended versie van WiFi 6, wordt het spectrum van een nieuwe frequentieband in gebruik genomen, namelijk 6GHz. Deze is vooral geschikt voor WiFi verbindingen met hoge snelheden, over kortere afstanden zonder obstakels.

Regelgeving omtrent WiFi 6E

In Amerika zal het toegestaan zijn om de volledige 1200MHz bandbreedte op 6GHz te gebruiken. De regels in Europa liggen echter anders. Het EEC (Electronic Communications Committee) keurde het gebruik van slechts 500MHz van het spectrum goed; van 5925 tot 6425MHz. Dit is alsnog een verruiming van het WiFi-spectrum en zal dus wel de nodige voordelen met zich meebrengen. De Europese Commissie heeft het gebruik van de frequentieband van 5945MHZ tot 6425MHz voor WiFi 6E goedgekeurd. Lidstaten moeten deze uiterlijk 1 december 2021 beschikbaar maken voor de nieuwe WiFi-generatie.

Wat betekent het voor onze apparatuur?

In de toekomst zullen er dus steeds meer devices komen met WiFi 6E zoals nu het geval is met bijvoorbeeld de Google pixel 6 telefoon. De access points met WiFi 6E zullen worden geleverd met 3 radio’s 2.4Ghz, 5Ghz en 6Ghz om toch downwards compatible te zijn met oudere devices. Uiteraard is de beveiliging ook aangepakt op de 6Ghz band, zo is het niet meer mogelijk om het netwerk op open te zetten (geen beveiliging) of op Web te zetten, WPA3 is de minimale eis als beveiliging. Enkele fabrikanten leveren al access points met WiFi 6E. Hiervan is nu nog de software van de 6Ghz band handmatig uitgeschakeld, deze zullen de fabrikanten inschakelen zodra de 6Ghz band is vrij gegeven door de Europese lidstaten.

Wil je iets weten over WiFi netwerken? Stuur ons een email of bel ons.

Wat is WiFi 6Ehttps://youtu.be/7Bzc4XypgIw