Nieuwe generatie draadloze netwerken

Twintig jaar geleden werd een draadloze verbinding niet als een noodzaak beschouwd. De technologie is inmiddels geëvolueerd tot een punt waarop een robuust draadloos netwerk verplicht is op veel project- en of bouwlocaties. Een draadloos netwerk is net zo cruciaal voor een gezonde onderneming als computers en smartphones. Organisaties in verschillende sectoren hebben een enorme explosieve groei gezien van de draadloze netwerksnelheden die nodig zijn om effectief te werken. Kantooromgevingen, productiefaciliteiten, scholen, campussen en ziekenhuizen kunnen niet meer zonder.

De markt van draadloze netwerken wordt op dit moment gedomineerd door de WiFi 5 standaard. (802.11ac) en maakte eind 2019 bijna 87% van de draadloze netwerkmarkt uit. Deze standaard werd geïntroduceerd in 2013 en met Wave-2 verbeteringen in 2015 aangepast. De Wave 2-verbeteringen omvatten MIMO voor meerdere gebruikers, waarmee een enkele WAP (Wireless Access Point) gegevens direct naar meerdere WiFi-apparaten kan verzenden. Deze heeft een extra kanaalbandbreedte van 160 MHz. De verbeteringen gaven WiFi 5 ook een snelheid boost. Snelheden van 6,9 Gbits/sec konden worden gerealiseerd. Dit is een stijging van 1,3 Gbits/sec.

Ondanks deze verbeteringen aan 802.11ac-technologie kan de standaard niet voldoen aan de eisen van vele omgevingen waarin een hogere dichtheid en hoge bandbreedtetoepassingen wenselijk zijn, denk hierbij aan sportstadions, luchthavens en universiteiten.

 

Ben jij klaar voor WiFi 6?

De IEEE 802.11ax (WiFi 6) standaard is klaar om te voldoen aan de opkomende vraag naar dekking met hogere dichtheid, hogere bandbreedte en miljarden extra verbonden IoT-apparaten. De 802.11ax-standaard is al zeven jaar in de maak en zal naar verwachting in oktober 2020 worden geratificeerd. Ondertussen zijn er al WiFi 6-routers beschikbaar, met een eerste introductie in 2019 en een tweede golf van routers en mesh-systemen die dit jaar geïntroduceerd zullen worden.

WiFi 6 is geen kleine, iteratieve upgrade. De volgende veranderingen zullen grote voordelen opleveren voor bedrijven en andere bedrijfstoepassingen:

  • WiFi 6 zal de gemiddelde doorvoersnelheid van clients in dichtbevolkte gebieden tot vier keer verhogen, met maximale theoretische gegevenssnelheden van 10 Gbits/sec en zelfs hoger.
  • WiFi 6 maakt gebruik van een technologie die Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) wordt genoemd, waardoor meer gebruikers met een reeks bandbreedtevereisten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met één WAP. Dit zal netwerkproblemen verminderen die optreden in gebieden met veel netwerkopstoppingen.
  • WiFi 6 ondersteunt een efficiënter stroomverbruik, vooral belangrijk voor IoT-toepassingen. WiFi 6 gebruikt een energiebesparende modus genaamd Target Wake Time (TWT), waarmee apparaten kunnen bepalen wanneer ze wakker moeten worden om gegevens te verzenden of te ontvangen. Dit helpt energie te besparen en uitstoot te verminderen.
  • WiFi 6 werkt tegelijkertijd in zowel de 5 GHz- als de 2,4 GHz-band, waardoor het bereik wordt vergroot. Hoewel WiFi 5 de draadloze prestaties aanzienlijk verbeterde ten opzichte van WiFi 4-technologie, biedt het een kleiner dekkingsbereik vanwege de kortere golflengte in de 5 GHz-frequentieband. Een kortere golflengte betekent dat het signaal moeilijker door muren of meubels beweegt, dus je moet dichter bij het draadloos access-point zijn om een goed signaal te krijgen.

 

 

Keuze bekabelingsysteem voor vandaag en morgen

Om de beloofde prestaties uit WiFi 5 en WiFi 6-apparatuur te halen, raden standaardisatie-instellingen aan om minimaal twee Cat 6A-kabels per WAP te gebruiken, waardoor u hogere gegevenssnelheden en meer vermogen krijgt, terwijl het toekomstige upgrades vereenvoudigt.
Het technisch rapport ISO / IEC TR-24704 beveelt aan om een WAP in een reeks nauwsluitende zeshoekige cellen te plaatsen met een straal van niet meer dan 12 meter, met Cat 6A werkplek aansluitingen die zich het dichtst bij het midden van de cel bevinden.
TIA TSB-1 62-A raadt het gebruik van een uniform cel ontwerp van 18,3 meter aan, met de twee Cat 6A-kabels naar elke cel. De lengte tussen het patchpaneel en de Cat 6A werkplek aansluiting – de permanente verbinding – mag niet meer dan 80 meter bedragen, zoals weergegeven in figuur 2. Het kanaalontwerp in figuur 2 biedt de grootste kans om de theoretische snelheden te halen die in de normspecificaties zijn aangegeven.

 

Wat komt er na WiFi 6?

Hoewel het nog heel vroeg in ontwikkeling was, keurde IEEE onlangs een taakgroep goed om te bepalen wat WiFi 7 wordt. De IEEE P802.11be Extremely High Throughput WLAN-standaard ondersteunt waarschijnlijk draadloze Ethernet-bewerkingen in de 1 GHz, 2,4 GHz, 5 GHz, 6 GHz- en 7,25 GHz-frequentiebanden, met een maximale doorvoersnelheid van 30 Gbits/sec. Het verdubbelt de ruimtelijke stromen van 8 naar 16 en omvat MIMO-protocolverbeteringen. De beoogde publicatiedatum is minimaal vier tot vijf jaar verwijderd. WiFi blijft zich ontwikkelen en zelfs met de grote uitrol van 5G in de komende jaren, zal WiFi nog generaties lang een sterke aanwezigheid in bedrijfsnetwerken behouden.

 

Bron vermelding: Yuna Shin, Leviton Network Solutions