Passive Optical Networks, toekomst of hype?

Ontwikkelingen

Conecto Networks volgt nauwlettend ontwikkelingen en nieuwe technieken in de branche om netwerkinfrastructuren te koppelen aan het grote inlevingsvermogen van klanten. Daarnaast zijn we nieuwsgierig naar bestaande technieken die in andere branches al jaren worden toegepast en mogelijkheden bieden voor onze dienstverlening.

Voor we die technieken omarmen is het van belang in te schatten wat de toegevoegde waarde is voor onze klant en of het in ons dienstenpakket past.  Een techniek waar we enthousiast over zijn is Passive Optical Networks (PON).

Wat houdt PON in?

Bij installatie in nieuwbouw of renovatie trajecten maken we gebruik van glasvezel en actieve apparatuur. In Nederland wordt minimaal glasvezel toegepast uitgezonderd in backbones. Er wordt nog 100% koper gebruikt. PON gebruikt enkele glasvezel naar een passieve splitter waarna de glasvezel zo ver mogelijk naar het eindpunt wordt gebracht. Daar tref je wederom een actieve box die de omzetting verzorgt naar koperdraad. Indien gewenst begint daar vandaan het Power over Ethernet. De actieve box aan het eind kan uit vele typen bestaan om zo te kunnen voldoen aan de wens van de klant. Uiteraard kan er ook Wifi over dit netwerk.

Voordelen PON:

  • Geen SER ruimtes meer nodig, alles wordt vanaf de MER georganiseerd;
  • Geen koeling nodig in deze SER ruimtes / ook geen apparatuur zoals racks etc;
  • Warmte verplaatsing door koperkabel wordt tot het minimum beperkt;
  • Glasvezel is duurzamer en toekomst vast;
  • Security – geen afluister mogelijkheid, de actieve apparatuur spreekt een eigen taal, uiteraard wordt dit omgezet naar ethernet;
  • Kabelwegen boven plafond / onder de vloer kunnen smaller worden waardoor de installatie goedkoper kan worden;
  • Minder energie verbruik op de langere termijn.

Bij renovatie van onder andere monumentale panden wordt het steeds moeilijker de koper netwerken om te zetten naar de nieuwe technieken. Wij vinden het belangrijk om de eindgebruiker vanaf de eerste minuut deelgenoot te maken van andere mogelijkheden zoals PON.

Opzoek naar een alternatief voor uw huidige netwerk? Duurzaam, toekomstvast en een besparing kan opleveren in energie en installatiekosten?

Wij denken graag met je mee.