PoE hee, bedrijven kunnen eigenlijk niet meer zonder

In een modern gebouw is Power over Ethernet (PoE) niet meer weg te denken. Toepassingen zoals camera’s, wifi access points en telefoontoestellen worden al jaren gevoed vanuit de data-aansluitpunten in plaats van via 230V adapters.

Tot nu toe waren er twee standaarden:

  • PoE IEEE802.3af (15,4W)
  • PoE+ IEEE802.3at (30W)

Waarvan de 2e standaard onder anderen wordt toegepast bij PTZ camera’s die extra vermogen nodig hebben bij het besturen van de camera.

Voordelen van PoE zijn:

  • Stroomvoorziening, beheer, monitoring en gegevensuitwissing naar aangesloten apparatuur,
  • Geen elektrotechnische laagspanningskennis nodig voor ontwerp en aanleg,
  • Geen noodzaak batterijen en/of 230V aansluitingen,
  • Energiebesparing.

Met het toevoegen van steeds meer intelligentie in gebouwen ontstaat ook steeds meer de behoefte om zowel hogere vermogens (tot 100 Watt) en hele lage vermogens te kunnen voeden vanuit de data-aansluitpunten. Denk bij hogere vermogens aan LED armaturen, displays,
HVAC, oproepsystemen, kassa-systemen, audio/video vergaderapparatuur, desktops en toegangscontrole.
Om deze technische markttrends te kunnen ondersteunen worden er twee nieuwe standaarden ingevoerd:

1. IEEE802.3bt (4PPoE) – wordt tweede helft van 2018 verwacht,
2. IEEE802.3bu (1 Pair Remote Powering) – staat medio 2019 op de planning voor ratificatie.

Waar moet je bij het ontwerpen van de infrastructuur rekening mee houden?

4PPoE beschrijft een oplossing met een vermogen van ca. 90 watt die over alle vier de paren van de data-kabel wordt gedistribueerd. Door gebruik te maken van vier paren in plaats van de gebruikelijke twee, worden de warmteverliezen gehalveerd. Dit heeft ook invloed op de categorie van je bekabeling. Bij het ontwerpen van de infrastructuur dient rekening te worden gehouden met kabelbundels, kabellengte, goot capaciteit, administratie, switch capaciteit, type patch- en aansluitsnoeren, etc.

CommScope heeft reeds zijn design- en installatie-richtlijnen gepubliceerd om voorbereid te zijn op een shielded en unshielded infrastructuur die de nieuwe 4PPoE standaard volledig ondersteund. Deze infrastructuur kan worden gecertificeerd over een levensduur van 25 jaar. Vraag uw Conecto contactpersoon om u te helpen bij het uitwerken van de juiste infrastructuur. De 1 pair Remote Powering standaard wordt zoals gezegd in 2019 verwacht. De draft versie moet medio 2018 gereed zijn.

Deze standaard beschrijft een systeem waarbij power wordt gedistribueerd over één paar met verschillende classes met auto-negotiation afhankelijk van het gevraagde vermogen. Wellicht dat dit toegepast kan gaan worden voor Internet of Things (IoT) applicaties in gebouwen, waarbij sensors gevoed kunnen worden voor monitoring van temperatuur, vocht, licht, CO2, beweging etc.